I BAKVENDTLAND DER ALT GÅR AN

Endelig en som stiller spørsmålet HVORFOR. Heia Don Martin som gir en stemme til «ranerne». Rart ikke de «dannede» politikerne spør seg det samme, de har da sett forestillingen og kan sin Holberg. Hvorfor drikker Jeppe. Alt har en underliggende årsak, og den er ikke isolert til nettopp foreldre. Men er koblet på sosiokulturelle forhold og samfunnet i sin helhet.

Ungdomklubbene er en evig kamp. Jeg var også på barrikaden i min ungdomstid, for å få klubb på Løkka. Foruten Deichmanske bibliotek som var vårt andre hjem, men stengte på kvelden, hadde vi Evangeliesenteret som vi inngikk en pakt med da vintern kom og kulda gjorde utelivet på Shcous plass vel kaldt. Torsdager dura vi bort til evangelistene, dealen var: Vi sang med på sangene – uten kødd. Og ikke noe fnising ved tungetale. Premien vår var nystekte vafler, Cola fra Fontana og aktivitetstime. Det vil si lage «sånn til å sette kjeler på av enten klyper eller mosaikk». Fine julepresanger til mor. Jeg husker ikke hva vi gjorde, men plutselig en dag var det klubb i kjeller´n i Nordregate i «Nybygget».  I mellomtiden ble vi tatt inn i varmen på Ruseløkka Klubben. Og da jeg var 15 betalte jeg barnebillett på trikken og gikk på rocke-klubb med falsk leg.

Det som skurrer hos meg er NASJONAL satsing på Kulturskolene. Mens ungdomklubbene er en kasteball. Synd fordi ungdomsklubbene er LAVTERSKEL  og favner mange av de vi vet ikke oppsøker Kulturskolene av årsaker som økonomi, tilbud av sjangere i forskjellige kunstfag og uttrykk, ikke bare musikk. Bredt utvalg i instrumenter, tilgjengelighet og danningsideal. Hvor det er utifra ungdommens interesser det blir laget tilbud. Ikke utrifra idealet om at du blir et godt og dannet menneske bare du trakterer et klassisk instrument. Og ergo er moralen på plass. Jeg er fullstendig klar over at kulturskolen også tilbyr «det rocka» og en ny generasjon med lærere,  som ikke kommer fra det klassisk dannede,  hvor min bror er en av dem. Men det klassiske danningsidealet er fortsatt dominerende og har definisjonsmakt. Barn og ungdom trenger både og. Raushet. Et bredt spekter av tilbud som favner deres eget ståsted, økonomi, kultur, interesse, historie, sosial konstekst og talent. Da ivaretar vi som samfunn, og tar vårt mantra DEMOKRATI, LIKERVERD OG MANGFOLD på alvor. Om ikke er det tomme ord fra politisk hold, ansvarsfraskrivelse, hykleri og selvopptatt dumhet. Dere raner dem for en meningsdannende oppvekst. De raner oss tilbake for å gi sitt uttrykk om situasjonen. Simpel as that!

Reklamer

5 comments on “I BAKVENDTLAND DER ALT GÅR AN

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: